Dychový orchester ZUŠ na Kmochovom Kolíne

Považskobystrické novinky – r. 2005 – č. 26

Už po štyridsiatytretíkrát sa v Českej republike konal medzinárodný festival veľkých dychových orchestrov KMOCHOV KOLÍN. Nechýbal na ňom ani Dychový orchester Základnej umeleckej školy z Považskej Bystrice. O dojmy z neho sa s nami podelil jeho umelecký vedúci a riaditeľ ZUŠ Michal Bróska.

– Tento trojdňový festival (10.-12. júna) bol naplnený hudbou rôznych skladieb a ich autorov, sólistov na rôzne nástroje, spevom, slávnostným defilé a sprievodom cez mesto, znásobený krásou dievčat mažoretkových skupín a ich pestrých pohybových kreácií.
Hneď v prvý deň sme odohrali samostatný promenádny koncert na námestí v prekrásnom historickom meste Kutná Hora. Na druhý deň sme sa zúčastnili slávnostného privítania účastníkov starostom mesta v historickej radnici v Kolíne, pred ktorou viala i štátna zástava Slovenskej republiky. Pietnym aktom pri hrobe svetoznámeho hudobného skladateľa Františka Kmocha, na počesť ktorého sa tento festival každý rok uskutočňuje, sme si spolu s ostatnými účastníci festivalu uctili jeho pamiatku. Po tomto dojímavom akte sa uskutočnila pochodová paráda všetkých pätnástich orchestrov z Čiech, Poľska, Bulharska, Nemecka, Holandska, Švajčiarska a ako jediného reprezentanta zo Slovenska aj nášho dychového orchestra. Boli sme prekvapení, ako nás mimoriadne milo vítali, keď sme pochodovali preplnenými ulicami mesta. Ľudia tlieskali a prevolávali: VITAJTE, AHOJTE, SLOVÁCI! To nás povzbudilo hrať celých asi päťsto metrov pochodu nonstop. Po prvýkrát sa v rámci festivalu uskutočnila aj súťaž „Evropa hraje Kmocha“ pre domáce i zahraničné orchestre. Tu sme v silnej konkurencii získali Zlaté pásmo.
V nedeľu sa začala generálka na popoludňajšie vyvrcholenie festivalu MONSTREKONCERTU všetkých dychových orchestrov. Hrali sa vopred určené skladby, Eurohymna a pesničky Františka Kmocha, ktoré spievali známi českí speváci pred preplneným námestím, neopakovateľnou atmosférou a pred kamerami televíznych a mikrofónmi rozhlasových staníc. Program moderovali známe osobnosti Karel Hegner, Denisa Kubová a Jan Čenský. Bol to skutočný sviatok hudby všetkých aktérov a ctiteľov dychovej hudby. My sme si len povzdychli a v dobrom závideli, ako v Čechách, ale i v zahraničí milujú skutočné hodnoty kultúry, ktoré si odovzdávajú ako vzácny poklad z generácie na generáciu, hodnoty, ktoré môžu odolávať nástrahám “lacnej” a komerčnej zábavy rôzneho druhu.
Na záver Michal Bróska vyslovil spokojnosť s tým, že aj Dychový orchester ZUŠ prispel k dobrej atmosfére celého podujatia, čoho dôkazom je i ponuka od vedúceho štábu festivalu Jana Obrdu účinkovať i budúci rok.
Nedajte si ani vy ujsť príležitosť a prídite si vypočuť Dychový orchester ZUŠ aj v Považskej Bystrici, kde sa uskutoční promenádny koncert pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda – pred mestským úradom v nedeľu 3. júla o 18.00 h. (r)